Общо показвания

четвъртък, 30 юни 2011 г.

Раздялата

В началото на 1990, бракът на Даяна и Чарлз се разпада, събитие, което е сензация в световните медии. Всеки от тях обвинява другия за края на брак им. Трудностите между Чарлз и Даяна започват през 1985 година. През 1986 Даяна започва връзка с майор Джеймс Хюит, а принц Чарлз се обръща към бившата си приятелка, Камила Паркър.
На 9 декември 1992 г. английският премиер Джон Мейджър обявява:
"
Бъкингамския дворец направи изявление, че принцът и принцесата на Уелс ще се разделят. Техните Кралски Височества не са се развели. Позицията им в конституцията остава същата. Това решение е договорено и от двете страни, грижите за децата ще продължават да се споделят и от двете страни. "
На 3 декември 1993 г. Даяна обявява оттеглянето си от обществения живот. Чарлз иска общественото одобрение чрез телевизионно интервю с Джонатан Димбълби на 29 юни 1994 година. В това интервю той потвърждава своята извънбрачна афера с Камила.
Даяна обвинява Камила Паркър-Боулс за брачните си проблеми поради предишната си връзка с Чарлз.
В интервю за BBC Panorama излъчено на 20 ноември 1995 година Даяна твърди: "Да, аз го обичах. Да, аз го обожавах." За Камила, тя заявява: " В този брак бяхме трима." За себе си, тя казва: "Бих искалa да бъдa кралицата на сърцата на хората”.
През декември 1995 г., кралица Елизабет II моли Чарлз и Даяна за "ранен развод", като пряк резултат от интервюто на  Даяна за BBC. На 20 декември 1995 г., Бъкингамския дворец публично обявява, че кралицата е изпратила писма до Чарлз и Даяна ги и съветва да се разведат. Принц Чарлз веднага се съгласява с предложението. През февруари и Даяна обявява съгласието си, след преговори с принц Чарлз и представители на кралицата. Разводът приключва на 28 август 1996 година. 
Даяна получава еднократно сумата от около £ 17 милиона заедно с клауза да не си позволява да обсъжда подробности около развода и кралското семейство.
Дни преди официалния развод, са издадени правила за регулиране на царските титли след развода. След като тя вече не е омъжена за принца на Уелс., Даяна губи титлата си Нейно Кралско Височество, а вместо това става  Даяна, принцеса на Уелс. Бъкингамския дворец заявява, че Даяна е все още член на кралското семейство, тъй като тя е майка на втория и третия наследник за трона.
След развода, Даяна запазва апартамента в северната част на двореца Кенсингтън и той остава неин дом до смъртта й. През август 1997 година Даяна се запознава с  Доди Ал Файед.
Смята се, че Даяна е повлияла за подписването на Договора за Отава , който създава международна забрана за използване на противопехотни мини. 
Даяна и Доди ал Файед
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар