Общо показвания

вторник, 16 август 2011 г.

31 август 1997г.


30 август 15,15ч. Даяна заедно с приятеля и Доди ал Файед - филмов продуцент и син на собственика на веригата "Хародс" Мохамед ал Файед  кацат на парижкото летище „Бурже“. Вечерта те пристигат в хотел „Риц“. Папараците ги преследват навсякъде. Три часа по-късно те излизат от странична врата за да избегнат папараците. Качват се в мерцедеса, заедно с шофьор и  телохранител. Отправят се към апартамента на Доди - до площад „Етоал“, на 10 минути път. Докато стоят на светофара, за да завият около тях се събират фотографи и шофьорът решава да мине по друг път. Мерцедесът се отклонява, следван от 7 папараци на мотори и поема към тунела под площад „Алма“. Пред тях бавно се движи бял „Фиат Уно“. Влизайки в тунела мерцедесът с който пътуват се удря странично във фиата и мерцедесът се забива с бясна скорост в 13-ят бетонен стълб на тунела "Алма" в Париж. Фиатът продължава по пътя си и изчезва.
Случаен минувач спира, за да окаже първа помощ. Друг свидетел извън тунела, чува силен взрив от експлозия. Този разказ подхранва теорията за заговор. На място загиват Доди ал Файед и шофьорът  Анри Пол.  Даяна има вътрешен кръвоизлив и е в безсъзнание. Линейката се бави прекалено много, но до пристигането и принцесата все още е жива. Даяна и бодигардът й са извадени живи изпод останките и откарани в болница. В 4 ч. констатират смъртта и. Минути по-късно телевизиите прекъсват емисиите си, а светът със затаен дъх чува страшната новина: в колата, под смачканите ламарини, лежи тялото на принцеса Даяна. Внезапната и смърт разтърсва света. Единственият оцелял е телохранителят на Доди Тревър Рийс – Джоунс, който загубва паметта си за инцидента.
Френското правителство обвинява шофьора на колата. Според полицията той е употребил алкохол – 3 пъти над допустимото. Има съмнения, че кръвните му проби са подправени.
На мястото на катастрофата са открити счупени стопове, според експертизата от „Фиат Уно“ и следи от бяла боя по предната дясна част на мерцедеса. И до днес почти 13 години по-късно, не е идентифицирана нито колата, нито нейния шофьор. Единственият свидетел изчезва.
Даяна и Доди ал Файед, заснети от камерите на хотел "Риц" в асансьора малко преди фаталната катастрофа.
Даяна и Доди ал Файед, заснети от камерите на хотел "Риц" в асансьора малко преди фаталната катастрофа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар