Общо показвания

понеделник, 27 юни 2011 г.

Сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз



В началото на трийсетте си години принц Чарлз е под сериозен натиск да се ожени. Юридически, единственото изискване към него е съпругата му да не е римокатоличка, предпочитанията са тя да е от англиканската църква. За да получи одобрение от семейството му и техните съветници, всяка потенциална съпруга е трябвало да има кралски или аристократичен произход, да бъде девствена, както и протестантка.
Чарлз познава Даяна от няколко години, но едва през лятото на 1980 година тя събужда интереса му за първи път като потенциална годеница. Това става по време на един уикенд в провинцията. Скоро той я кани на друг уикенд на кралската яхта Британия и в кралската резиденция Балморал, Шотландия , където я представя на родителите си и тя получава тяхното одобрение. След това двойката продължава да се среща в Лондон и на 6 февруари Чарлз прави официално предложение за женитба, което Даяна приема, но запазват това в тайна няколко седмици. Годежът им е обявен официално на 24 февруари 1981, когато престолонаследникът подарява на принцесата пръстен за £30,000 с 14 диаманта и сапфир.

Наричана „сватба на века”, сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз се състоя на 29 юли 1981 година. Тогава Даяна е 20-годишна, а принц Чарлз - на 32 год.

Даяна пристига в катедралата със стъклена каляска, ескортирана от пет офицери от кралската гвардия. 3,500 човека присъстват на церемонията в катедралата Сент Пол и още около 75 милиона я наблюдават по телевизията.

Роклята на Даяна, една от най-известните булчински рокли в цял свят, е изработена от копринена тафта, с декорация от дантела, ръчна бродерия и украса от 10,000 перли и кристали по дизайн на Елизабет и Дейвид Емануаел. С огромните бухнали ръкави и десет метровия шлейф, Даяна изглежда като излязла от приказките.
Роклята е във викториански стил, за която са били употребени потресаващите 40 метра коприна в цвят слонова кост, украсена с хиляди перли и златни пайети.
Лицето на Даяна, е било обхванато със снежнобял воал. На главата си е носела прекрасна диамантена тиара под формата на преплетени сърца, която тиара е наследство от семейство Спенсър.



   
                         

                           

Няма коментари:

Публикуване на коментар