Общо показвания

понеделник, 23 май 2011 г.

Елизабет II


Елизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мари (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и държавен глава на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия). Тя е глава на Британската общност, върховен управител на Англиканската църква, главнокомандващ британските въоръжените сили и лорд на Ман.
Елизабет II е родена на 21 април 1926. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1934 г. се запознава с бъдещия си съпруг, принц Филип на Гърция и Дания (нейн далечен братовчед). След още една среща през юли 1939 г., Елизабет и Филип започват да обменят писма. Те сключват брак на 20 ноември 1947 г. Уестминстърското абатство. Малко преди сватбата, той е става херцог на Единбург.
Бракът не е без противоречия: Филип не е имал финансова стабилност и е роден в чужбина. Майката на Елизабет в се противопоставя на съюза. В по-късен етап, тя казва, че Филип е "английски джентълмен".
Елизабет ражда първото си дете, Принц Чарлз, на 14 ноември 1948 г. Две години по-късно на бял свят се появява Принцеса Ана, а по-късно и останалите две деца -Принц Андрю и Принц Едуард. Елизабет управлява от 1952 г.
След двете световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Елизабет одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. През 1953 г.  титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.
През 1992 г. Елизабет, която я нарича  Annus horribilis ("ужасна година"), Чарлз и Андрю отделят от жените си, Ан се развежда, както и тежък пожар унищожава част от замъка Уиндзор. Чарлз и Даяна, принцеса на Уелс се развеждат през 1996 година. На следващата година, Даяна загива при автомобилна катастрофа в Париж. Медиите критикуват кралското семейство и то остава  в изолация в дните преди погребението на Даяна . Въпреки това, популярността на Елизабет е остава висока.
Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела. Тя притежава чувство за хумор, което ѝ помага да се държи достойно в обществото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар