Общо показвания

сряда, 25 май 2011 г.

принц Филип Гръцки (херцог на Единбург)


Семейство 

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година в Корфу.
Той е единственият син на принца на Гърция Андрю, който е по-малкият брат на цар Константин на Гърция. Неговото семейство по бащина линия е с датски произход, като принц Андрю е внук на крал Кристиан IX на Дания.

Майка му е принцеса Алис Батенберг, най-голямото дете на принц Луис I Батенберг и сестра на граф Маунтбатън на Бирма. 

По време на Първата световна война, принц Луис променя фамилното си, когато става маркиз на Милфорд Хейвън, а  принц Филип променя фамилното си име на Маунтбатън, когато се отказва от Кралската титла през 1947 година.

Принц Филип има четири по-големи сестри: Принцеса Маргарита (1905-81), принцеса Теодора (1906-69), принцеса Сесил (1911-37), и принцеса Софи (1914-2001).

В началото на 1920 година Гърция е политически нестабилна и през 1922 г. кралят на Гърция, Константин I, е принуден да абдикира от престола. Революционният съд осъжда принц Андрю, по-малкият му брат, на смърт.

Крал Джордж V нарежда кораба на Кралския военноморски флот да евакуира семейството, и Филип е пренесен в безопасност в кошара, направена портокалово дърво през декември 1922 година. Тогава той е само на 18 месеца.

Семейството се установява в Париж, първо в една от къщите в Булонския лес, след това в имот в областта Сен-Клод. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар